Top gedistilleerd uit alle windstreken

In onze zoektocht deze ?zomer, tijdens de extra dagen die we gesloten zijn om inspiratie op te doen voor jullie, zijn we deze keer op een bijzonder distillaat uit Griekenland ??gestuit. Namelijk Tsipouro. Dit mooie distillaat serveren we natuurlijk bij Fratino Bar & Keuken en hebben we 2 verschillende. Laat je verrassen met dit mooie distillaat uit Griekenland. Wij waren het zeker?. Voor de liefhebber heb ik weer het een en ander uitgezocht en staan de weetjes en geschiedenis hieronder beschreven.

Tsipouro en tsikoudia zijn al in macedonie in de 14e eeuw (het eerst door monniken) vervaardigd. Daarbij was het idee dat de overblijfselen van de wijnpers in de armere streken nog voldoende materiaal bevatte om een goedkoop drankje van te maken.

De tsipouro wordt vervaardigd uit de resten die overblijven nadat uit druivenmost is geperst. De koek die overblijft en voornamelijk bestaat uit pitten en schillen van druiven, bevat nog vergistbaar sap dat zeer slechte wijn zou opleveren. Voor destilleren is het vergiste vocht, met een alcoholgehalte van 5-6% echter goed bruikbaar.

In Griekenland wordt door diverse coöperaties, maar soms ook wel door boeren thuis, tsipouro gestookt die in sterkte kan variëren van 30 tot 80% al naargelang de smaak van de afnemers en de producenten.

Om smaak te geven aan tsipouro worden bij het distilleren bosjes al dan niet gedroogde kruiden gebruikt waardoorheen de alcoholdamp wordt geleid, wat een effectieve wijze van dampextractie is.

Een recente ontwikkeling is het oprichten van coöperaties om het vermarkten van tsipouro effectiever te maken. De Griekse overheid is bezig voor elkaar te krijgen, dat zowel tsipouro als tsikoudia (uit Kreta) door een soort beschermde naam (appellations)gereguleerd zullen worden. Dit betekent dat dan niemand buiten de aangewezen gebieden zijn gedistilleerde drank tsipouro dan wel tsikoudia mag noemen.